Na specjalnie zainstalowanej estradzie swoimi umiejętnościami popisywać się będą Karol Okrasa, szef kuchni Hotelu Bristol, Robert Sowa, szef kuchni Hotelu Sobieski, Teofilos Vafidis (Europa da się lubić), członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Zbigniew Kurleto, doradca kulinarny Firmy MKN oraz Dariusz Strusiński, szef kuchni Hotelu Anders.
Te niezwykle efektowne pokazy kulinarne kończyć się będą degustacją przyrządzonych przez mistrzów potraw. Mistrzowie patelni zaprezentują się w piątek 2 maja o godz. 14-ej i 16-ej.
Przez wszystkie dni GZB na estradzie odbywać się będą pokazy barmańskie, gdzie swoje niezwykłe umiejętności prezentować będzie Krzysztof Drabik, wielokrotny Mistrz Polski we Free Style, zdobywca II miejsca w Pucharze Świata w 2007 roku, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu. W trakcie pokazów przewidziana jest również degustacja drinków sporządzonych przez tego uznanego w świecie wirtuoza sztuki barmańskiej. Ponadto organizatorzy proponują grillowanie z mistrzem ryb i warzyw oraz konkursy kulinarne dla publiczności.
Tegoroczne Górskie Zawody Balonowe w Krośnie dostarczą nie tylko wrażeń lotniczych, estradowych, ale także i kulinarnych. A więc będzie co zobaczyć, posłuchać i popróbować.
Zygmunt Jerzyk